Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 10 aprilie 2013

Lacul Bohui

Lacul şi barajul Bohui

Foarte aproape de orașul Anina, la intersecția prevăzută cu indicator și localizată lângă cimitirul din cartierul Sigismund - chiar unde ajunge șoseaua principală în vârful dealului, se urmează un drum parțial modernizat dar practicabil chiar și cu mașini pretențioase, către lacul și barajul denumit Bohui. Acest lac, cu o suprafaţă de 1,6 km2 şi cu cea mai mare adâncime de aproximativ 27 metri, a fost constuit artificial în anul 1908 pentru ca apa râului Bohui să fie oprită în cursul ei de un baraj, ce-i poartă numele. Barajul prezintă o grosime la coronament de 8 metri, iar jos la bază de circa 15 metri. Apa strânsă de baraj serveşte pentru alimentarea localității Anina. Apa necesară se lasă să se scurgă printr-un subteran - unul dintre cele mai lungi cursuri subterane de apa (3217 m) cunoscute din Romania - care apare iarăşi la suprafaţă în peştera Bohui, de unde se conduce la Anina printr-un tunel.
Pentru excursionişti, lacul Bohui oferă o romantică privelişte, pitorească şi fermecătoare, brazii de pe marginea lacului oglindindu-se perfect în apă, unde par ca fiind răsturnaţi spre fundul albiei.

În apropierea și chiar și pe malul lacului există câteva locuri parcă înadins create de natură pentru turiști, unde aceștia se pot delecta cu frumusețile naturale având senzația că timpul stă pe loc. Dacă se urmează drumul după baraj și locația amenajată a Ocolului Silvic Anina, se poate descoperi un izvor cu apă de rece, limpede și pură cum numai în munți poate exista. Bineînțeles că traseele sunt variate, de aici drumeții putând continua vizitarea mai multor obiective, drumurile și potecile fiind, în marea lor majoritate, marcate. Situat la 640 de metri altitudine, lacul Bohui este înconjurat de o frumoasă pădure de brad și fag. Are o suprafață de 9,8 hectare.
În zona lacului se întâlnesc peisaje deosebite în orice anotimp, dar mai cu seama iarna când oglinda apei îngheață parțial sau chiar în întregime.


Cabana Buhui:
Cantonul Buhui, construit şi administrat de Direcţia Silvică, este un loc ideal pentru odihnă, pescuit, plajă, sport nautic, drumeții, situat la o altitudine de 640m. Acces ușor, cca. 2km drum forestier modernizat din oraș, posibilități de campare foarte bune, cabană nouă pentru cazare și masă, loc de joacă pentru copii, teren sport și, mai ales, posibilități de agrement.
Accesul se face de pe DN58 din dreptul Cimitirului Sigismund (Anina-Steierdorf) pe drumul forestier către Lacul Buhui.
Lacul Buhui a fost construit intre anii 1908 – 1909, este înconjurat de o frumoasă pădure de brad şi fag, având o suprafață de 9,8 hectare și este singurul lac artificial din tara amplasat pe calcare.
Ocolul Silvic Anina se invecineaza la nord cu Ocolul Silvic Resita, la est cu Ocolul Silvic Bozovici, la sud cu Ocolul Silvic Sasca si Bozovici, iar la vest cu Ocolul Silvic Oravita.
Din punct de vedere geografic, Ocolul Silvic Anina se afla situat pe platoul calcaros al Muntilor Aninei, ramificatie a muntilor Banatului.
Amplasarea ocolului in partea sud – vestica a tarii, la adapostul muntilor Carpati si relativ aproape de Marea Adriatica, determina caracterul temperat – moderat – continental al climatului cu influente mediteraneene.
Cabana Buhui este administrata de Ocolul Silvic Anina, Directia Silvica Resita.
Coordonate GPS: 45°04'35.1"N 21°53'21.8"E
Contact: Pentru rezervari 
Tel.: 0255/216.533; 0730.653.415
Email: office@resita.rosilva.ro



Citiți și:























O zi în natură - Drumeţie in zona Lacului Bohui:
Mulţumiri pentru fotografii şi montaj dlui. Novăcescu Pavel

Un comentariu: