Anina - str. Sfânta Varvara nr.8, jud. Caraș-Severin
info:
coordonate GPS: +45° 5' 29.04", +21° 51' 6.31"
persoană de contact: Preot Paroh dr. Alin Remus MUNTEAN
1908-1939 ridicarea și pictarea ei;
12 noiembrie 1939 prima sfințire (mitropolitul Vasile Lăzărescu);
2004-2008 (repictarea Bisericii);
21 mai 2009 resfințirea Bisericii de către Ep. Lucian
Arhitectura Bisericii a fost concepută în stilul neo-bizantin, în formă de cruce, de către Decanul Facultății de Arte din Timișoara, profesor-doctor Victor Vlad. Pictura, tot în stil neo-bizantin, este realizată în tempera de către remarcabila personalitate a Banatului, Director al Muzeului de Istorie și al Arhivelor Statului din Timișoara, cu doctoratul la Budapesta, pictor- doctor Ioachim Miloia, dispărut prea de timpuriu dintre noi, la vârsta de 40 de ani. De reamintit este faptul că Biserica din Anina a fost ultima sa mare lucrare, în materie de pictură. Există o serie de asemănări evidente între Biserica din Anina și Catedrala Mitropolitană din Timișoara: de la concepție și ridicare, până la oamenii care au contribuit la realizarea ei. Policandrele Bisericii (cel mic se vede în această poză) au fost donate de către cunoscutul magnat și acționar al U.D.R.-ului (Uniunii Domeniului Român, cum a fost cunoscut el în vremea aceea), Malaxa.
https://www.facebook.com/BisericaSfiniiImparaiConstantiniElenaAninaCentru?fref=ts
https://www.facebook.com/BisericaSfiniiImparaiConstantiniElenaAninaCentru?fref=ts
Interiorul văzut de la intrare |
Istoricul Bisericii: fundația Bisericii, fixată cu piloni de lemn în solul de sterili la adâncimea de 30 de metri, la fel ca și Catedrala din Timișoara, așezată pe un loc mlăștinos. Această concepție aparține inginerilor Moravici și Orăvicean, și a fost pusă în practică de prin 1910 după ce autoritățile austro-ungare au aprobat în 1908 ca halda de steril a Aninei să fie alocată pentru construcția acestei Biserici, pentru populația minieră ortodoxă, din Anina.
Pictat de către pictor doctor Ioachim Miloia, iconostasul din lemn aurit, care este monument de artă înregistrat în FONDUL DE PATRIMONIU ARTISTIC al Banatului de Munte, este sculptat de maestrul Ștefan Gajo, cel care a realizat și iconostasul Catedralei Mitropolitane din Timișoara (finalizare în 1939).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu