Faceți căutări pe acest blog

duminică, 16 iunie 2013

Aniversarea celor 150 ani de la inaugurarea „Primei Căi Ferate Montane din România” ANINA-ORAVIȚA

Bucuria societății civile exprimată la a-150-a aniversare a Căii Ferate Montane Oravița-Anina” - 21 SEPTEMBRIE 2013

ANINA - ORAVIȚA: PRIMA CALE FERATĂ MONTANĂ DIN ROMÂNIA - A DOUA CALE FERATĂ MONTANĂ DIN EUROPA!

În urmă cu 150 de ani, în inima Munților Aninei se punea în funcțiune prima cale ferată montană de pe teritoriul actual al României. Monumentala realizare tehnică și inginerească avea ca scop asigurarea  transportului de cărbune și produse prelucrate între localitățile Anina și Oravița, puternice centre industriale în acea perioadă. De-a lungul existenței sale calea ferată a funcționat fără întrerupere, contribuind din plin la dezvoltarea economică și socială a zonei și devenind unul dintre simbolurile imagistice, nu numai ale Munților Aninei, dar și a județului Caraș-Severin și a întregului Banat, fiind martorul tuturor perioadelor de avânt sau de decădere din acești 150 de ani.
Datele tehnice care descriu acest obiectiv monument istoric sunt deosebite chiar și pentru zilele noastre, cu atât mai mult pentru jumătatea secolului XIX, când această realizare era de-a dreptul impresionantă. A fost necesară construirea a 14 tuneluri cu lungimea totală de 2084 m, precum și a unui număr de 10 viaducte cu lungimea totală de 843 m. Pe cei 34 km cât măsoară lungimea totală a traseului între localitățile Oravița și Anina calea ferată urcă cu 340 m. 
Pe lângă faptul că avem de a face cu unul dintre cele mai impresionante obiective de patrimoniu moștenite de la generațiile de înaintași, calea ferată Anina – Oravița este unul dintre cele mai importante elemente de infrastructură din Munții Aninei, fiind o importantă șansă pentru relansarea economică a uneia dintre cele mai reprezentative zone ale județului  Caraș – Severin.
Mândri și bucuroși pentru cei 150 de ani de existență ai căii ferate Oravița – Anina, dar și plini de speranță pentru viitorul lor, locuitorii celor două orașe doresc să marcheze în mod deosebit acest eveniment prin organizarea mai multor activități cu caracter cultural, sportiv și de agrement, la care sunt așteptați un număr cât mai mare de participanți, atât din zonă cât și din țară și chiar de peste hotare. 
Activitățile vor avea loc în data de 20 septembrie 2013 începând cu ora 16:30 la Teatrul Mihai Eminescu din Oravița, vor continua în data de 21 septembrie ora 9:00 la gara Oravița, de unde se va pleca pe traseul aniversar Oravița – Anina. Mai multe evenimente destinate unui public cât mai numeros, se vor desfășura în Piața Gării din orașul Anina, începând cu ora 13:00.
Evenimentul în ansamblu este organizat de către Consiliul Județean Caraș-Severin, primăriile orașelor Anina și Oravița, împreună cu Consiliul Județean Caraș-Severin și în colaborare cu Centrul de Resurse Pentru Mediu, Episcopia Ortodoxă a Caransebeșului și Societatea Națională Căile Ferate Române. Partener media: TVR Timișoara.


D E S F Ă Ş U R Ă T O R
privind modul de organizare a manifestărilor din data de 20 - 21.09.2013 cu ocazia aniversării a 150 ani de la inaugurarea „Primei Căi Ferate Montane din România ORAVIŢA - ANINA

Vineri 20 Septembrie 2013  – ora 16,30.
TEATRUL  ORAVIŢA
1.       Vizitarea Expoziţiei de Fotografii.
2.       Vizitarea Standului de Lucrări de Istorie Feroviară .
3.       Sesiune de Comunicări despre Calea Ferată Oraviţa - Anina.
4.       Întâlnire cu generaţiile de feroviari din Oraviţa....evocări, amintiri.
5.       Ora 18,30 – Cocktail.

Sâmbătă 21 Septembrie 2013 – ora 09,00
STAŢIA CFR – ORAVIŢA
1.       Vizitarea Depoului de Locomotive Oraviţa – Primul Depou din România
2.       Ora 10,00 – Deschiderea Ceremoniei
                    Dezvelirea Plăcii Aniversare
                    Te Deum
                    Cuvântări
3.       Ora 11,30 – Plecarea trenului din Oraviţa spre Anina, cu opriri în stațiile Gîrliște și Ciudanovița
STAȚIA CFR – ANINA
4.  Ora 14,00–14,30 – Primire în Staţia Anina (in paralel cu sosirea trenului vor sosi grupe organizate de cicloturism, motociclism crossroad, enduro, zbor paramotor, auto de teren 4X4)
                    Dezvelirea Plăcii Aniversare
                    Te Deum
                    Cuvântări
Ora 14,30-15,00 – Slujbă de pomenire a eroilor la Biserica Ortodoxă Anina
Ora 15,00 – Centrul de Afaceri Anina – Vizitare expoziție de pictură Gustav Hlinka, galerie fotografii Nicu Șușară, expoziție de picturi create de elevi ai Cercului de Pictură de la Casa de Cultură din Anina, Cocktail.
Ora 14,30 -  Gara Anina - Spectacol artistic cu manifestări cultural – sportive: Dansuri populare, interpreți de muzică ușoară și populară, Cor de copii, 2 sisteme de Slacklining.

Parteneriat media încheiat de Primăria Anina cu TVR Timișoara 
Citește și:
https://www.facebook.com/#!/events/533239086747825/
http://forum.club4x4.ro/showthread.php?80300-Aniversarea-a-150-de-ani-de-Cale-Ferata-Oravita-Anina-21-septembrie-2013

Mulțumim d-lui Gustav Hlinka pentru imaginile pe care ni le-a pus la dispoziție.
Mulțumim TVR Timișoara pentru sprijinul acordat și pentru receptivitatea de care au dat dovadă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu